בס״ד
אורי עמר - עורך דין ומגשר

מגשר

מגשר הוא החוליה המתווכת בין הצדדים הניצים בהליכי גישור. בעשרים השנים האחרונות אנחנו שומעים הרבה על תהליכי גישור בתור כלי לפתרון סכסוכים אזרחיים, ואנו רואים מגמה מבורכת של עליה בביקוש להליכי גישור.

במאמרים קודמים דיברנו רבות על היתרונות של הליך גישור, ומדוע זוהי דרך יעילה וטובה יותר לפתרון סכסוכים מאשר פניה אל בית המשפט. אך הפעם אנו רוצים למקד את תשומת הלב אל תפקידו רב האחריות של המגשר.

מגשר מוסמך נדרש להביא איתו כלים וכישורים על מנת להצליח לתווך ולקדם את הצדדים לעבר פתרון אשר יהיה מקובל עליהם. ובמקביל עליו להקפיד על סטנדרטיים אתיים ולהשאיר גורם ניטרלי בהליך, אחרת לא יוכל לזכות לאמון הצדדים.

ובתור עורך דין גישור, אל תחשבו שנגרש כאן רק ידע משפטי. אמנם מגשר אינו עוסק בפסיכולוגיה קלינית, אך עליו בהחלט להבין את הפסיכולוגיה האנושית, התמודדות עם רגשות וכעסים והתמקדות במטרה.

מוזמנים לבקר אצלנו במשרד.

מגשר מוסמך

מגשר

הליך גישור הוא אינו הליך שבו ישנו גורם שכופה על הצדדים להגיע להסכם. מגשר הוא אינו שופט ואינו יכול להכריע. וכאשר חושבים על זה, זה רק מדגיש את חשיבותו של המגשר ובעיקר יכולותיו האישיות לקדם את הצדדים להסכמות מרצונם החופשי ושלא באמצעות כפייה.

לצורך כך ישנו צורך בהליך מסודר וממוקד במטרה, כאשר בידיו של המגשר אחריות רבה להצלחת התהליך. כלומר ניסיונו של המגשר בהחלט יכול להשפיע על הצלחת ההליך.

מגשר מנהל את ההליך; עליו להקים את כל המסגרת ולהסביר לצדדים כיצד ההליך הולך להתקיים. הכל גם מוגדר במסגרת הסכם גישור המתווה את כל הכללים ואופן ניהול ההליך.

זהו אומר כי עליו גם לנהל נכון את הזמן; לא אחת ישנם נושאים רבים שצריך לדון בהם, ועליו להיות יעיל מאוד מבחינת הזמן על מנת להספיק לכסות את כל ההיבטים של הקונפליקט במהלך הפגישות.

וכמובן, המגשר צריך לבנות מסגרת שבה הוא שומר על אובייקטיביות ומצליח לבנות יחסי אמון בין הצדדים. אם אחד הצדדים יחוש בלבו כי המגשר נוטה לטובת הצד השני, הוא יאבד את האמון וזוהי תחילתו של כישלון ההליך.

תקשורת היא סוגיה מרכזית בהליך גישור, וזה ממש לא מובן מאליו. הדוגמה הכי טובה היא כאשר מדברים על גישור לגירושין, זה טבעי לראות זוגות שאינם מצליחים לתקשר בצורה יעילה ואין צורך לשפוט. על המגשר לעזור לכל צד להבין את הצד השני, את כוונותיו ואפילו רגשותיו.

על מנת להשיג את המטרות הללו, לעתים המגשר צריך לקיים פגישות אישיות בהן יהיה ניתן לבטא את הרצונות בצורה פתוחה. זה גם עוזר לכל אחד מהצדדים להבין בבהירות גדולה יותר את הצרכים והרצונות שלו.

השתמשתי בדוגמה של גישור גירושין, אך הדברים הללו קיימים גם כאשר זהו גישור עסקי או כל גישור אחר.

על המגשר לדעת כיצד לנהל קונפליקטים, וגם כאן ידרשו הרבה כישורי פסיכולוגיה. זכרו כי אנשים לא תמיד מבטאים את ההתנגדויות שלהם בצורה מודעת, ולכן על המגשר לשים לב לכל הניואנסים ולזהות את נקודות הקונפליקט. ולאחר שהן ברורות, הוא יכול להציע פתרונות שאולי הצדדים לא חשבו עליהן.

זכרו כי לא סתם באנו לדבר, אנו רוצים לגבש הסכמות, ואף הסכמים בעלי תוקף משפטי. לכן לכל אורך התהליך עליו לצמצם את הפערים ולעודד הסכמות. עריכת ההסכם היא הפרט הסופי, ובמקרים מסוימים אנו מגישים את ההסכם לאישור בית המשפט. למשל אם זהו הסכם גירושין, בית המשפט חייב לבדוק שההסכם משקף את טובת הילדים ושהוא הוגן.

מגשר

מגשר מוסמך

מגשרים רבים מתהדרים בתואר של מגשר מוסמך, אך למען ההגינות כדאי להיות מודעים לכך שזהו מונח בעייתי. כאשר אנו אומרים רופא מומחה אף אוזן גרון, אנו יודעים כי זהו אדם אשר למד רפואה, וביצע התמחות בנישה של אף, אוזן גרון. וכמובן יש לו הסמכה מטעם משרד הבריאות. אך זהו אינו המצב כאשר מדברים על מגשרים.

אין בישראל חקיקה (עדיין) המסדירה את מעמדו של המגשר, ואין גוף כמו למשל משרד העבודה, המנפיק תעודת מגשר. כך שבעצם השוק פרוץ וישנם מוסדות שונים המציעים קורסים בגישור והם מנפיקים תעודה לבוגרים. וכל מי שלקח קורס שכזה, יכול להכתיר את עצמו בתור מגשר מוסמך.

הקורסים יכולים להיות שונים מאוד באופיים, חלקם עשויים להתמקד בסוגיה של גישור משפחתי, אחרים בגישור עסקי או כל נישה אחרת בה ישנו ביקוש להליכי גישור. אך ישנן שתי בעיות מרכזיות בהסכמות הללו:

הבעיה הראשונה הקיימת במסלולי הכשרה אלו היא שהמגשר יוצא בלי ניסיון מעשי. יש לו מגוון של כלים תיאורטיים, ואולי נעשו סימולציות במהלך הלימודים. אך אין תחליף להתנסות מעשית.

הבעיה השנייה היא ארגז הכלים הנדרש, לא ניתן לעשות זאת רק במסגרת קורס גישור. סדנאות גישור יכולות להעניק כלים רבים, אך זה לא מספיק. למשל מגשר בתחום המשפחה חייב להכיר את דיני המשפחה לעומקם, לאורכם ולרוחבם. אם. עוסקים בגישור גירושין, עדיין מצופה מהמגשר להבין את חוק יחסי ממון או כל חקיקה רלוונטית אחרת.

נכון, צריך להתחיל מאיזה מקום וזה בסדר גמור שישנם אנשים השואפים להיות מגשר מוסמך. אבל כאשר מחפשים מגשר, עליכם לבחון את הניסיון המעשי ואת הרקע המקצועי. בפועל עורכי דין העוסקים בגישור הם בדרך כלל הפתרון הטוב ביותר; בעיקר כאשר אנו שואפים להגיע להסכם אותו יש להציג בפני בית המשפט.

השאלה שלכם היא בעצם אל מי לפנות? עורך דין גישור אורי עמר הוא אוטוריטה מובילה בתחום הגישור בישראל. אנו מרבים לעסוק בהליכי גישור מסוגים שונים, ואף מקיימים הרצאות גישור בפני קהלים שונים.

 

הבהרה משפטית:
המידע המופיע באתר נועד להרחבה כללית בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב. אין להסתמך עליו לצורך קבלת החלטות משפטיות, עסקיות או אחרות. כל מקרה נבחן לגופו, ולכן מומלץ לפנות לייעוץ משפטי פרטני עם עורך דין מוסמך.

עורך דין גישור גירושין אורי עמר

עו"ד אורי עמר

עו"ד אורי עמר, בעל תואר ראשון ושני במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן, חבר בלשכת עורכי הדין מזה כעשור. מתמחה בגישור גירושין, הסכמי ממון, ייפוי כוח מתמשך, צוואות, וכן בפתרון סכסוכים אזרחיים. מייסד מרכז הגישור "שיח", המציע שירותים באזור המרכז ועד ירושלים.

לפתור מחלוקות בדרך חכמה
תהליך הגישור שלנו יספק לכם פתרון יעיל,
הוגן ורגוע – ללא מלחמות מיותרות.

צרו קשר עכשיו והבטיחו לעצמכם ליווי מקצועי שמוביל לתוצאות.

*ליווי אישי לפתרון סכסוכים

מאמרים

מגשר
יצירת קשר

המדריך השלם!

מדריך מיוחד שילווה אתכם לאורך הליך הגירושין בהסכמה

השינוי מתחיל כאן!
ליווי מקצועי ורגיש לכל סוגי ההסכמים במשפחה
הסכמי ממון, גירושין, צוואות, יפוי כח מתמשך ועוד

מגיעה לכם שיחת יעוץ ראשוני ללא עלות

Call Now Button
×
דילוג לתוכן