צו קיום צוואה
אם יקירכם נפטר והותיר אחריו צוואה, לא תוכלו לממש אותה בלי צו קיום צוואה. זהו הליך משפטי פשוט בדרך כלל, אותו ניתן להגיש באופן מקוון. מומלץ להסתייע בעורך דין המומחה לעניין, הן כדי למנוע תקלות ושגיאות בהגשת המסמך והן כדי שתוכלו להיות פנויים בתקופה זו ולא להידרש להתעסקות בבירוקרטיה שעלולה להיות נוקשה ומתמשכת. בעודכם שרויים חלילה בצער ובאבל ועסוקים בניחום המשפחה, רצוי שיהיה מישהו לצידכם שיטפל עבורכם בבירוקרטיה הידועה של גופי ממשלה והמשפט ויחסוך לכם טרחה מרובה ושגיאות משפטיות, כדי שתוכלו להתפנות לדבר החשוב ביותר – המשפחה שלכם.
מהי צוואה?
צוואה היא הינו רצונו האחרון של אדם טרם מותו. כל אדם בן למעלה משמונה עשרה הכשיר בשכלו ובנפשו יכול להשאיר צוואה אחריו. יש כמה דרכים בהן ניתן לערוך צוואה, אך בכל מקרה רצוי מאוד שתהיה ערוכה על ידי עורך דין, הן כדי למנוע פגמים משפטיים והן על מנת לסתור טענות לכך שבזמן כתיבתה היה האדם שרוי במצב רפואי שלא איפשר לו להבין את פשר מעשיו (מבחינה נפשית או שכלית) או שהוכרח לעשות זאת על ידי גורם בעל השפעה בלתי הוגנת.
הצוואה יכולה לסתור את הוראות חוק הירושה. לדוגמא, אדם יכול להחליט כי הוא מוריש רכושו לאשתו, אך את דירת המגורים הוא מוריש לילדיו ומאפשר לאשתו לגור בה למשך כל ימי חייה. כמו כן, ניתן להתנות את חלוקת הירושה בתנאים מסויימים ועוד. כל זמן שהאדם היה בריא בשכלו ובנפשו וצלול בעת כתיבת הצוואה, הוא יכול לנסחה ככל העולה על רוחו. עם זאת, יש מספר הנחיות כיצד לכתוב את הצוואה באופן נכון.
ראשית, הצוואה חייבת להיות ברורה וקוהרנטית ומדוייקת ככל הניתן. לדוגמא, אם אדם רוצה להוריש בית או מגרש, עליו לציין בצורה ברורה את הכתובת או את מספר המגרש ולהבהיר באופן ברור ומעל לכל ספק את שמו המלא של היורש. הניסוח חייב להיות ברור ומובן ככל הניתן ללא אפשרות לפרש את הדברים אחרת ממה שהתכוון המוריש, וכמו כן יש חשיבות לכך שיהיו עדים מטעם המוריש שיחתמו על הצוואה כי הם מעידים שהאדם כתב אותה מרצונו החופשי כשהוא צלול ובריא (למרות שישנם מקרים מאוד מסויימים בהם גם צוואה ללא עדים עשויה להיות תקפה).
מהו קיום צו קיום צוואה?
צו קיום צוואה הינו בקשה המוגשת לרשם לעינייני ירושה או לבית דין דתי על פי דתכם (רבני, שרעי, דרוזי) ובה בקשה לתת תוקף לצוואה כדי לקיים ולממש אותה. על מנת לבצע פעולה זו יש לשלם שתי אגרות, אגרת פתיחת בקשה ואגרת פרסום בעיתון, וניתן להגישה בכתב או באופן מקוון (עורכי דין מייצגים מגישים את הבקשות בצורה מקוונת בלבד) ומרגע שהיא מתקבלת היא עוברת תהליך קצר אשר ניתן לעקוב אחריו באופן דיגיטלי:
- הרשם לענייני ירושה רושם את הבקשה ברשומות המדינה ומפרסם אותה בעיתונות.
- ניתנת הזדמנות לקרובים להגיש התנגדות למתן הצו.
- במידה והיו חסרים פרטים או משהו אינו ברור, תתנהל תכתובת באמצעות הדוא"ל להשלמתם.
- לאחר שפקע הזמן להגיש התנגדות והכל ברור ומובן ובהנחה שהבקשה הוגשה בהתאם להוראות החוק, יאשר הרשם את צו הצוואה.
מתי צו צוואה לא יאושר?
צו הצוואה לא יאושר במקרים מסויימים והטיפול בו יועבר לבית המשפט לענייני משפחה:
- הוגשה התנגדות לצו קיום הצוואה ויש לדון בכך בבית המשפט.
- רכושו של הנפטר נמצא תחת ניהולו של האפוטרופוס הכללי.
- המדינה או אחד ממוסדותיה הם צד לבקשה.
- הרשם לענייני ירושה סבור כי יש צורך להעביר את הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה.
מדוע מומלץ להסתייע בעורך דין לצורך הגשת צו קיום הצוואה?
כשאדם נפטר מתכנסת המשפחה באבלה ובניחום יקיריהם, רצוי מאד שבעניינים הבירוקרטיים, אשר פעמים רבות מצריכים גם ידע משפטי בנוגע לחוק הירושה, יטפל אדם החיצוני למשפחה על מנת לאפשר לאבלים להתמקד באבלם ולא בבירוקטיה ועל מנת להימנע משגיאות משפטיות.
בנוסף, משפחה של אדם אשר נפטר בחו"ל ורכושו נמצא בארץ יכולה להסתייע בעורך דין ישראלי לצורך הטיפול בבקשה מבלי להגיע במיוחד לארץ. כמו כן, בני משפחה קשישים או צעירים מדי או שאינם מבינים היטב את השפה העברית או מתקשים בעצמם בשל נכות או מצב רפואי מסויים, לא חייבים להטריח עצמם במילוי טפסים והבנת מה נדרש מהם במידה והבקשה איננה מאושרת מסיבה כלשהי, דבר שיכול לקרות אם הטפסים אינם ממולאים כפי שצריך, ואדם המיומן במלאכה יכול להיות להם לעזר רב.
המאמר אינו מהווה יעוץ משפטי ויש להתייעץ באופן פרטני.