בס״ד
אורי עמר - עורך דין ומגשר

יפוי כח מתמשך

יפוי כח מתמשך

אז מה זה יפוי כח מתמשך, למה זה מסמך מאוד חשוב ובאיזה גיל כדאי לערוך אותו?

נתחיל בעיקר – יפוי כח מתמשך הוא מסמך שנוצר בשנים האחרונות והוא מאוד חשוב. למה? כי הוא מאפשר לכם (או להוריכם למשל) להגדיר מראש, כשאתם בריאים מבחינה קוגניטיבית, על מי אתם סומכים שידאג לקבל החלטות הטובות עבורכם, אם חלילה תהיו במצב שבו לא תוכלו לקבל החלטות בעצמכם (למשל חלילה במצב של דמנציה, תאונה, מחלה ועוד). וכל זה – בלי צורך למנות אפוטרופוס, שיאלץ להגיש דו"חות מפרכים לאפוטרופוס הכללי, שיהיה כל הזמן תחת פיקוח ויצטרך לבקש אישורים לכל דבר… אלא בצורה הרבה יותר פשוטה – כי אתם מראש הודעתם שאתם סומכים עליו. ועכשיו – בפירוט:

יפוי כח מתמשך – אז מה זה בכלל?

יפוי כח מתמשך (שמעתה והלאה נקרא לו ברשותכם יכ"מ) הוא כלי שנועד לאפשר לאדם לקבוע מראש, על מי הוא סומך ואת מי הוא ממנה, להיות מוסמך לקבל החלטות בשמו, במקרה שייכנס חלילה למצב של חוסר תפקוד קוגניטיבי או חוסר תפקוד מסיבות אחרות (נפשיות וכיוצ"ב).

למה זה הומצא?

היכ"מ הומצא מכיוון שבעבר (עד לפני שנים ספורות), קרוביו של אדם שהיה נכנס למצב של חוסר יכולת לתפקד (למשל אובדן הכרה, דמנציה, מחלה נפשית קשה וכיוצ"ב), היו נתקלים בקיר בירוקרטי קשה מאוד, כאשר על מנת לבצע איזה פעולה עבור קרובם (בעל/אישה/הורה וכד'), הם היו צריכים להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס, להגיש דיווחים תקופתיים לאפוטרופוס הכללי, להגיש בקשות לבית המשפט בנושאים שונים ובקיצור – כאב ראש רציני מאוד.

אז איך יפוי הכח המתמשך עוזר לנו עם זה?

אז ככה. היכ"מ מהווה מסמך, שבתוכו מגדיר מייפה הכח כמה פרטים חשובים מאוד:

  1. את מי הוא רוצה למנות כמיופה כח (בקיצור – על מי הוא סומך שיקבל במקומו החלטות באם יהיה בכך צורך בעתיד). אפשר למנות כמה מיופי כח ואפשר גם להגדיר את מערכת היחסים ביניהם, כמו למשל האם יהיה צורך בחתימה של מיופה כח אחד או של כמה, כדי לבצע פעולה כלשהי;
  2. האם הוא רוצה ליידע אנשים אחרים, למשל קרובי משפחה נוספים, על כניסה לתוקף של היכ"מ (למשל כדי שתהיה בקרה טובה על מיופה הכח, בכל זאת…).
  3. ביחס לאיזה נושאים הוא ממנה את מיופה הכח – הכותרות הראשיות הן: עניינים אישיים, עניינים רכושיים, עניינים רפואיים. מייפה הכח יכול להחליט למנות את בן/בת זוגו, בנו או בתו, או כל אדם אחר (למעט מי שאסור על פי חוק), להיות אלה שיחליטו האם להוציא סכום כסף מסויים מחשבונו (למשל לצורך טיפול בו, כלכלה וכיוצ"ב), האם להסכים בשמו לעבור ניתוח, האם לאפשר הסעה שלו למקום מסויים – ועוד ועוד.

למי מומלץ לחתום על יפוי כח מתמשך?

באופן עקרוני אין מגבלה. כל אדם (מעל גיל 18) שמעוניין לקחת אחריות על עתידו (ככל שזה בידינו…), יכול לחתום על יכ"מ ולמנות את האדם או האנשים שהוא סומך עליהם, לקבל החלטות בשמו בעתיד.

בפועל, לרוב מי שדואגים לחתום על יכ"מ הם אנשים מבוגרים, אשר חוששים שברבות השנים לא יוכלו לקבל החלטות מושכלות בכוחות עצמם.

כמו כן, אנשים שמועדים לאבד יכולת קוגניטיבית, למשל אנשים עם התמודדות נפש, נטייה לדמינציה, אלצהיימר או כל קושי אחר שעלול למנוע מהם בעתיד לקבל החלטות בעצמם.

מתי כדאי לחתום על יפוי כח מתמשך?

אך האמת היא, שלא נכון לחכות להתעוררות של מצב בריאותי מסויים כדי לחתום על היכ"מ. נכון להקדים תרופה לכמה ולדאוג מראש לחתימה על המסמך, על מנת שברגע האמת, לא יהיה מאוחר מידי. מה הכוונה "מאוחר מידי"? הכוונה היא, שאדם שכבר נמצא במצב קוגניטיבי ירוד, לא יוכל לחתום על יפוי הכח, זאת מפני שהגורם המחתים צריך לוודא שהאדם שניצב מולו וחותם על יפוי הכח, כשיר לעשות זאת ומבין לחלוטין על מה הוא חותם.

האם זה אומר שמיופה הכח יוכל לקבל החלטות כבר עכשיו בשמכם?

ממש לא. יפוי הכח המתמשך ייכנס לתוקף רק לאחר שתינתן לאפוטרופוס הכללי הודעה על כניסה למצב של אי כשירות באופן שבו על פי החוק היכ"מ נכנס לתוקף ומיופה הכח רשאי להתחיל לפעול בשם מייפה הכח. ברירת המחדל היא – חוות דעת של מומחה רפואי בצירוף הצהרת מיופי הכח לפיה, מייפה הכח כבר אינו מסוגל להבין. עם זאת, מייפה הכח יכול להגדיר בעצמו הגדרות שונות לכניסת יפוי הכח לתוקף, כמו למשל החלטה משותפת של בני המשפחה לפיה הוא כבר אינו במצב המאפשר לו להבין ולקבל החלטות בעצמו.

ומי הוא הגורם שמוסמך להחתים אדם על יפוי כח מתמשך?

על מנת לערוך יפוי כח מתמשך, יש צורך להיעזר בשירותיו של עורך דין, אך לא כל עורך דין, אלא אחד שעבר הסמכה מטעם מדינת ישראל – האפוטרופוס הכללי – ומחזיק בתעודה המתירה לו לתת שירות זה, זאת על מנת לוודא שהמסמך ימולא באופן מקצועי, לאחר הסבר מלא למייפה הכח על האפשרויות העומדות בפניו ולאחר וידוא כי מייפה הכח כשיר לחתום וכי הוא מבין על מה הוא חותם.

האם אפשר לבטל או לשנות את יפוי הכח המתמשך?

בגדול כן. אפשר לשנות את יפוי הכח כל עוד הממנה כשיר – זאת על ידי הפקדת יפוי כח חדש. אפשר גם לבטל את היכ"מ, בכל עת (אפילו אחרי שנכנס לתוקף) כל עוד מייפה הכח לא הגביל את עצמו בתוך מסמך יפוי הכח. אם הממנה הגביל את עצמו בתוך יפוי הכח (קבע שאם לא יהיה כשיר – לא יוכל לבטלו), עדיין הוא יוכל לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה לבטל – ובית המשפט הוא שיקבע, בהתאם למצב.

איך זה עובד בפועל?

אז ניגש לתכל'ס, על מנת לחתום על יכ"מ, עליכם לפנות לעורך דין המוסמך לעשות זאת כאמור. עורך הדין אמור להסביר לכם על המשמעות של יפוי הכח, על האפשרויות העומדות בפניכם, על יכולת הבחירה שלכם ביחס למה וביחס למה לא לערוך את יפוי כח – ולאחר שיקח מכם את כל הפרטים, הטכניים והמהותיים לרבות הבחירה שלכם – יערוך עורך הדין את המסמך ויוודא איתכם שהכל מתאים לרצונכם. לבסוף, תיערך פגישה שלכם עם עורך הדין יחד עם מיופי הכח שבחרתם – בה תחתמו על יפוי הכח – ועורך הדין יגיש אותו עבורכם לאפוטרופוס הכללי. רק לאחר קבלת אישור מהאפוטרופוס הכללי – ייכנס יפוי הכח המתמשך לרשימה הרשמית של האפוטרופוס הכללי.

ומה המחיר של יפוי מתמשך?

השוק, כידוע, חופשי. המחיר משתנה מאוד בין עורכי הדין השונים. חשוב לדעת שהמחיר הוא אמנם חשוב, אך הוא לא הפרמטר היחיד. מומלץ לבחור עורך דין מקצועי שיידע להסביר לכם היטב על התהליך ועל האפשרויות השונות, להשיב לשאלותיכם ולבצע את התהליך הזה באופן מקצועי ונכון עבורכם.

בהצלחה ובריאות!

כדי להתייעץ בטלפון, ללא שום עלות או התחייבות, פשוט כדי לדבר על הצורך שלכם – מתקשרים אלי כאן (:

השינוי מתחיל כאן!
ליווי מקצועי ורגיש לכל סוגי ההסכמים במשפחה
הסכמי ממון, גירושין, צוואות, יפוי כח מתמשך ועוד

מגיעה לכם שיחת יעוץ ראשוני ללא עלות

×
דילוג לתוכן